2024. július 30., kedd

Dee Ernst: Álmaim ​szállodája

 


Lucy Amerikában híres és tehetséges szállodai szakember. Egy nagy szálloda igazgatójaként óriásit bukik, mikor a barátja lelép a befektetők, dolgozók minden pénzével. Az FBI Lucy után is nyomoz, a barátnőjén kívül minden ismerősét, barátját elveszíti. Két évig a szüleinél húzza meg magát, mikor ajánlatot kap egy kis francia hoteltől. Egész másra számít, mikor odaérkezik a Rennesben lévő, családi tulajdonban álló kicsi szállóhoz, ami már régóta nem működik. A régi istállóból kialakított lakásokban állandó bérlők élnek, s itt kap egy kicsi apartmant Lucy is. Igazgatás helyett szobákat fest, takarít, régi bútorokat pakol, miközben kitalálja a szálloda rendbehozatalának koncepcióját. Közben szinte családra lel az ott lakókban, s romantikus érzelmek ébrednek benne a művész Bing iránt. Ám hosszú utat kell bejárnia addig, amíg újra közel mer engedni magához valakit, s új életet mer kezdeni Franciaországban.

2024. július 25., csütörtök

Híragi Szanaka: Az ​elvesztett emlékek lámpása

 


Érdekes japán mű, három élettöredéket ismerünk meg benne különleges megközelítésben. A újonnan meghalt emberek egy köztes helyre, Hiraszaka fotóműtermébe kerülnek, ahol az életük minden napjáról megnézhetnek egy fényképet. Küzülük kell annyit összeválogatniuk, ahány évesek. Hiraszaka ezekből a fotókból készít egy lámpást, ami levetíti az életútjukat, s mikor ennek vége, akkor lépnek tovább a holt lelkek a túlvilágra. A gyakran nézegetett kedves fotók idővel tönkremennek, ezért a léleknek módja van egy alkalommal visszalátogatni az időben, s készíteni egy új fotót. Először Hacue, egy idős óvónő kerül Hiraszaka-hoz, aki imádja a gyerekeket. Nehéz helyzetben, szegény környéken alakított óvodát, s minden kis tanítványára emlékszik. A második halott gyilkosság áldozata lett. Vanigucsi pénzbehajtóként működő nehézfiú volt, aki a kamu cégébe munkatársként maga mellé vette az egér kinézetű, érdekes viselkedésű zseniális szerelő fiút, aki mindent megjavított, még a halott hörcsögöt is. A harcias külső és viselkedés jó szívet takart, ez derül ki a kis, újra fotózott emlékből. A harmadik kuncsaft egy bántalmazott kislány, Micuru, aki csak kis időt tölt Hiraszaka-val, aki azonban megtanítja neki a gyufa nélküli tűzgyújtást, és a kiabálást. Az életbe visszatért kislány ennek köszönheti az életét, így megváltoztatva a sorsát. 

2024. július 23., kedd

Jill Mansell: …szólóban

 


Tessa egy angol kisvárosban él egyedül. Tehetséges festő, de nem igazán tudja menedzselni magát. Fittyet hány a konvenciókra, eléggé öntörvényűen éli az életét. Ross tipikus nőfaló szépfiú, aki sikeres író bátyjával egy luxus hotelt üzemeltet, ők virágoztatták fel a semmiből. Tessa és Ross egy bálban találkoznak, ahol Tessa belemegy az egyéjszakás kalandba, s melynek következménye egy nem várt terhesség. Tessa próbálja eltitkolni a playboy férfi elől, akinek azonban tetszik a lány, s gondoskodni akar a gyermekről is. Ekkor kezdődik a macska-egér játék: Ross fut a lány után, aki csalódik, mikor már beadná a derekát. Ross ballépése miatt Tessa otthagyja az esküvő előtt, majd legközelebb a kiállításmegnyitóján. Mindig felbukkan ugyanis a régi, önző szerető, aki magának akarja Ross-t. A képet árnyalja egy régi aktusból született lány, aki a szállodában vállal munkát, s csak most szembesül az apa kilétével. A sztorit színesíti Tessa bohém barátnője, aki a szálloda recepciósa, s reménytelenül szerelmes Max-be, Ross testvérébe. 

Egy egyszerű, félreértéseken alapuló, romantikus nyári olvasmány.

2024. július 9., kedd

Jojo Moyes: Valaki ​más cipőjében


 Londonban Nisha Cantor egyik pillanatról a másikra az utcán találja magát a férje által teljesen kisemmizve. Hosszú időn át szolgálta ki gazdag férje minden kívánságát, ő maga is átgázolva mindenkin. Nisha a szegénységből jött, s most oda került vissza egy fillér nélkül, egy idegen országban, távol a fiától. Még a márkás táskája, kabátja és a gyönyörű piros, magassarkú Louboutin cipője is eltűnik az edzőterem öltözőjéből. Így kénytelen az ottmaradt táskában lévő viseltes cipőt és ruhát magára venni. A viseltes cipő tulajdonosa Sam Kemp sietve távozott az öltözőből, mivel előre hozták a tárgyalásokat, melyen részt kell vennie. Strandpapucsban hagyja el az edzőtermet, s csak a kisbuszban veszi észre a cserét. Visszamenni már nincs idő, így kénytelen a magassarkú, hozzá nem illő cipőben megjelenni. Sam élete romokban hever: az új fönöke folyton megalázza, a férje az apja halála és a munkahelye elvesztése óta depressziós, minden Sam-re hárul. Nincs önbizalma, pedig jó munkát végez a munkahelyén, ahol sorra fordulnak el tőle a munkatársai a főnöke miatt. A táskát szeretné visszavinni, de közben bezár az edzőterem. Közben Nisha egy olcsó szállodában húzza meg magát, hiába próbál segítséget szerezni, s töri a fejét, hogyan kerülhetne a férje közelébe, aki közben lecserélte őt a jóval fiatalabb titkárnőjére. Belopózik a szállodába, ahol a férje él jelenleg, s az egyik takarítónő, a fekete Jasmine a szárnyai alá veszi, mint új munkaerőt. A rettentően kényes Nisha vécét pucol, ágyat húz, miközben terveket sző. Jasmine befogadja a csöppnyi otthonába, ahol egyedül neveli a tini lányát, s ahol esténként vasalást és varrást vállal. Nisha megnyílik neki, s kezd megváltozni a személyisége, a viselkedése. A szerelem is rátalál a lengyel szakács személyében, aki a lelke gyógyításában segít. Közben Nisha hosszas nyomozás után rátalál Sam-re, s visszaköveteli a holmiját. A cipő, amit közben Sam többször viselt, hogy növelje az önbizalmát, eltűnt a lakásból. A lánya, aki azt hitte, megcsalja az apját, beadta a cipőt egy jótékonysági boltba, ahonnan már meg is vette egy nő. Összefognak a hölgyek (Sam rákbeteg barátnője is), s fondorlatos úton próbálják visszaszerezni a cipőt, nem kis veszélynek téve ki magukat. Közben Nisha férje hajlandó tárgyalni, s egy kisebb összeget adni a feleségének a cipőért cserébe. Miközben megszerzik a cipőt, remek baráti kapcsolat alakul ki köztük, a mikor rájönnek, hogy a cipő sarka gyémántokat rejt, meg is van Nisha terve a férje tönkretételére, s a barátai megsegítésére. 

Nagyon szórakoztató regény, jó volt olvasni.


Boo Walker: Éneklő ​fák

 


Annalisa életét nagyban meghatározza a szülei élete és halála. Az apja zsarnokként nyomta el az anyja művészi tehetségét és ambícióit, s az anyja mindig megbocsátott. Annalisa is tehetséges, az élete a festés. Befutott művész szeretne lenni, ezért keresi fel a közeli nagyvárosban, Portlandben egy híres galéria tulajdonosát. Ő közli vele, hogy még nem találta meg az egyéni hangját, stílusát, még fejlődnie kell. Visszamegy Maine-be a nagymamájához és a szerető olasz rokonokhoz, fest, s éli a tinik életét. Közben egyre szorosabb barátság alakul ki egy gazdag család lázadó fiával, Thomas-szal és annak kedélybeteg húgával, akit csak a bátyja szeretete tart életben. Thomas-szal egyre szorosabb a kötődés, de Annalisa fél, hogy az anyja sorsára jut. Thomas szülei sem fogadják el őt, így szakít a fiúval, s a középiskola után egyedül költözik Portlandbe, ahol festészetet tanul, s tovább keresi a saját stílusát. Thomas elmegy a vietnámi háborúba, barátként azonban leveleznek egymással. Egy hawaii eltávozáskor Annalisa meglátogatja a fiút, hiszen nem szűnt meg szeretni. Teherbe esik, de ezt a hírt nem osztja meg Tomas-szal, híszen hamarosan hazatér a fiú, s összeházasodnak. A lány azonban kap egy fotót a fiú családjától, ami Thomas hűtlenségéről árulkodik, így végleg szakít a fiúval. A nagymamája és az idős háziúr (akivel nagyon jó kapcsolatba került) segítenek neki a szülésnél, majd az azt követő depressziós időszakban. Végül talpra áll, s az örökölt tengerparti házban kezd a nagymamájával és a kislányával új, sikeres életet. Thomas-szal véletlenül találkozik újra, tisztázzák a félreértéseket, s végre teljes, boldog életet élhetnek.