2024. augusztus 28., szerda

Elissa Sussman: Mókás, ​hogy kérdezed

 


Chani fiatal, kezdő írónő, akinek jó szolgálatot tesz a híres színésszel, Gabe Parkerrel, a leendő James Bonddal készítetett interjú. Chani már régóta rajong a gyönyörű férfiért, de a lány is felkelti a férfi érdeklődését. Mindketten felkészülnek a másik életéből, munkásságából, s a riport során, majd egy filmbemutatón és egy partin egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Chani azonban kilép a férfi házából és az életéből, aki feleségül veszi a filmbeli partnerét. Chani hozzámegy a kissé sikeresebb íróhoz, s tíz év múlva mindketten elváltan, újra találkoznak. Gabe túlvan két elvonón, Chani most adja ki a második esszékötetét. Mindketten keresik önmagukat, az önbecsülésük megerősítést kíván. Mindketten vágynak a másikra, ám sok tisztáznivalójuk van a múlttal kapcsolatban. 

Érdekesen, szokatlanul megírt regény. Váltakozik a jelen és a múlt, s blogbejegyzések, újságcikkek törik meg a történetet. Szokatlan Chani zsidóságának hangsúlyozása, s megjelenik a meleg színész motivum is. 

2024. augusztus 21., szerda

Nita Prose: A ​szobalány

 


Molly-t egyedül neveli fel a nagymamája, aki próbálja megtanítani a világ értelmezésére. Molly ugyanis más, mint az átlag, nem tud olvasni a sorok között, nem látja az álnokságot. Egy nagy szállodában takarít szívvel és lélekkel, bár a kollégái hangyásnak tartják. A nagymamája halála után csak az idős főportás fordul felé kedvesen és figyelemmel. Tetszik Molly-nak az egyik sármos bártender, akit a barátjának tart. Az egyik gazdag vendég, Mr. Black fiatal feleségét pedig a barátnőjének gondolja, akivel sokszor beszélget. Molly találja meg az unszimpatikus gazdag férfi holttestét, s szolidaritásból számos dolgot elhallgat a kihallgatásán. Hamarosan ő lesz a fő gyanusított, s a börtöntől csak a főportás, s annak ügyvéd lánya menti meg. Nekik mindent elmesél, s ők maguk göngyölítik fel az ügyet, melyben droghálózat, gyilkosság, hazug szépfiú, s megzsarolt mexikói konyhafiú is szerepel. 

Nagyon jó stílusú regény érdekes karakterrel és viselkedéssel, melyben győz az igazság. 

2024. augusztus 14., szerda

Elena Armas: Spanyol ​szerelmi átverés; Az ​amerikai szobatárskísérlet

 


Az első kötet Catalina (Lina) története. Egy amerikai mérnöki tanácsadó cégnél csoportvezető. A kollégájával a sármos Aaronnal már két éve hadilábon áll a kezdeti félresikerült üdvözlés után. Utálja a mogorva férfit, s meglepődik, mikor az kísérőnek jelentkezik a nővére esküvőjére. Spanyolországban az egész családot kell átverni a kamupasival, hiszen nem akarja, hogy mindenki a szingli Linán szánakozzon. Amellett ott lesz a volt pasija Daniel (ő a vőlegény testvére) az új menyasszonyával. Lina előle és a sok bántás miatt menekült Amerikába, hiszen Daniel a tanára volt, s nem állt ki mellette a támadások során. Aaron nagyon figyelmes és védelmező, s egyre jobban megszeretteti megát Linával, hiszen neki már kezdetektől fogva tetszik az életvidám teremtés. 


Rosie sikeres elsőkönyves író, aki az írásért feladta a biztos mérnöki állását. Álnéven adta ki az első regényét, s most határidőre meg kellene írnia a másodikat. Ám a felelősségtől leblokkolt, nem megy neki az írás. Ebben segít neki a legjobb barátnője (Lina) unokatestvére, a spanyol Lucas, aki váratlanul bukkan fel Lina new york-i lakásában, ahová Rosie is menekült a lakását ért katasztrófa után. Lucas egy szörf balesetből épülget, hiszen elvesztette az eddigi életformáját. Rosie már régóta követi Lucas posztjait, s titokban szerelmes a dögös fiúba. Lucast sem hagyja hidegen a lány természete és kinézete, ám mindketten jól titkolják az érzéseiket. Szobatársak és barátok lesznek, s Lucas megrendezett randikkal próbálja a lány ihletét visszaadni. Végül persze egymásba gabalyodnak, ám a fiúnak lejár a vízuma, s elutazik. Összetöri Rosie szívét, ám előbb magának kell rájönne, mit akar az életben.

Egy nagyon nyálas romantikus, majd erotikus történet.