2017. január 15., vasárnap

Julie Kagawa: The Iron King, Vaskirály; The Iron Daughter, Vashercegnő;The Iron Queen, Vaskirálynő; The Iron Knight, Vaslovag

Egy trilógia első kötete. Mese nagyobbaknak. 
Egy eldugott amerikai településen él Meghan Chase édesanyjával, kisöccsével, s mostoha apjával azóta, mióta hat éves korában nyomtalanul eltűnt az édesapja. Egyetlen barátja Robbie, aki mindig kéznél van, amikor szüksége van rá. A 16. születésnapján furcsa lényeket kezd látni, s a szobájában lévő rémekre gyakran panaszkodó öccse is nagyon megváltozik. Kiderül, hogy egy váltott gyereket hagytak ott az elrabolt kisfiú helyett. Meghan ekkor szembesül egy másik világ, Sohaföld létezésével, ahová elindul, hogy az öccsét kiszabadítsa. Arra is fény derül, hogy Robbie valójában egy öreg tündér, Robin pajtás, vagy Puck, s Meghan Oberon, a Nyártündérek királyának félvér lánya. Sohaföldön két ellenséges királyság létezik, a Nyártündérek mellett a kegyetlen Téltündérek élnek Mab királynő és fiai vezetésével. A legkisebb télherceg Ash, aki Meghant szeretné elkapni, s Mab udvarába vinni. A lány azonban egyezséget köt vele, hogy segítse az öccsét kiszabadítani egy addig ismeretlen új király, a Vaskirály karmai közül. A vaslények létezéséről egyik udvar sem tud, pedig az egész óvérű tündérvilágra veszedelmet jelentenek (a tündéreket elpusztítja a vas). Kacor (tündér macska), Puck és Ash segítségével, számtalan kaland és küzdelem után végül Meghan elpusztítja Masinát, a Vaskirályt, s kiszabadítja az öccsét. 
Egy érdekes, fantáziadús, számos mesebeli lényt felsorakoztató regény, szerelemmel, árulással, egy önfejű kamaszlány csetlésével-botlásával, a hozzá tartozó ifjak szeretetével, védelmezésével.

Julie Kagawa: The Iron Daughter – Vashercegnő (Vastündérek 2.)A második kötetben Meghan a Téltündérek udvarában él, s a szíve szakad meg, mikor Ash herceg azért, hogy védje, kegyetlenül bánik vele. Varázserejét Mab királynő blokkolta, így szinte védtelen a támadások ellen. Egyetlen különleges képessége maradt, mellyel a vas dolgokat és lényeket tudja befolyásolni. Mikor az Évszakok Jogarának átadó ünnepségén a hamis vaskirályhoz tartozó vastündérek megölik Ash bátyját, s ellopják a jogart, senki sem hisz a szemtanú Meghannek. A Télkirálynő a nyári udvart vádolja, ezzel  pusztító háborút indítva el Sohaföldön, miközben a vastündérek egyre erősödnek, s céljuk az óvérű tündérek megsemmisítése. A jogar visszaszerzéséért külön indul el Ash, aki végül a korábbi vaskirály egyik vezére, Vírus erőszakos befolyása alá kerül, s külön próbál szerencsét Meghan Puck és Kacor, valamint Vasparipa (a régi vaskirály másik vezére) segítségével. A kis csapatot támogatja a Félúton élő, száműzött, nagy hatalmú tündér, Leanansidhe is, hiszen az ő létét és kis birodalmát is veszélyeztetik az újfajta tündérek. Sajnos az ellenségeik sorát gyarapítja Ash másik bátyja, aki titokban szövetkezett az új vaskirállyal. Számos harc, kaland, egyezség, áldozat után hőseink legyőzik Vírust, megszabadítják Asht az akaratát befolyásoló vasbogártól, visszaszerzik a jogart, melyet egy gyilkos csata közben juttatnak vissza Mabnak. Leleplezik az áruló Rowan herceget (aki elszökik), s a két udvar szövetkezve fordul a közös ellenség ellen. Mivel Ash és Meghan nem fogadja el az ősi szabályt, miszerint a két udvar még a szerelemben sem keveredhet, ezért mindkettejüket száműzik az emberek világába

A 3. kötetben Meghan és Ash nem mehetnek haza a lány szüleihez, mert a vastündérek vadásznak rájuk, ugyanis a hamis király meg akarja kaparintani a Masina által a lányra ruházott hatalmat. Meghan az előző rész végén visszakapta a nyár mágiáját, mely a vasbűbájjal együtt minden varázslatkor rosszullétet okoz számára. Egyetlen helyre mehetnek, Leanansidhehez, de előbb Meghan visszaszerzi a látnoktól a rég eltűnt apjáról szóló emlékeit, majd kiváltja az apját Leanansidhe fogságából. A két fiatalhoz közben újra csatlakozik Puck és Kacor is, s míg Meghan apja az őrületből újra visszatalál a lányához, addig Ash harcolni tanítja Meghant. Közben a háború megkezdődik az óvérű tündérek és a túlerőben lévő vastündérek között. A nyár és tél egyesített csapatainak egyetlen reménye, ha Meghan megöli a Vaskirályt. A lány és kis csapata szövetségeseket talál a lázadó vastündérek, vaslovak és az apró gremlinek személyében. A végső csata utolsó pillanatában jut be Meghan a mozgó vascitadella belsejébe, ahol találkozik Ferrummal, a legelső vaskirállyal, aki Masina halála után újra magához ragadta a hatalmat. Meghan rájön, hogyan tudja egyesíteni a nyár és a vas mágiáját, ám Ferrum legyőzéséhez az önfeláldozása is szükséges. Haldoklik, de gyógyító helyett Masina régi bázisára viteti magát, ahol minden kezdődött. Ott felszabadítja Asht az esküje alól, ezzel megmentve az életét. Utolsó erejével a nagy fa gyökereibe pumpálja a mágiáját, ezzel adva új erőt a természetnek. Ő is életben marad, s rájön, hogy a Vasbirodalmat, a benne élő vastündéreket ezután neki kell vezetni, igazgatni. Ő lett a Vaskirálynő. A Nyár, a Tél és Vastündérek egymás melletti birodalmakban élnek tovább, bár a vas továbbra is halálos az óvérű tündérek számára. Így Meghannek végleg le kell mondania a hercegéről. Ám Ash nem adja fel, elhatározza, hogy kikutatja a módját, hogyan lehetne a szerelmével.

Julie Kagawa: The Iron Knight - Vaslovag - puha kötésA 4. a zárókötet. Nagyon mesés, kicsit nehezen olvastam. Meghan csak a legvégén szerepel, Ash emberré válásáról szól a kötet. A Jégherceg a lélekszerzés küzdelmes útját járja végig, mert csak így tud Meghan mellett lenni a Vasbirodalomban. Elmegy Sohaföld legvégéig, keresztül a Vaderdőn, le az Álmok folyóján, ahol kiállja a 3 próbát: megtapasztalja a halandóságot, a lelkiismeretfurdalást, az öregedést. Kacor, Farkas, Puck és az álomlátóvá vált Ariella segítik az útját. Emberré válása szerencsésebbnek bizonyul, mint a próba látomásában, mert emberként is marad egy cseppnyi mágiája, s így az ereje, s a fiatalsága sem veszik el teljesen. Végül Ash és Meghan megtalálja a rég várt boldogságot egymás oldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése